Ervaringsverhaal: Verloskundige in opleiding

Vind je het erg als er een verloskundige in opleiding aanwezig is tijdens de bevalling? Een student daar zaten wij niet persé op te wachten! Maar wat zijn wij blij dat wij alsnog já hebben gezegd! 5 september 2022 de bel gaat. De verloskundige komt voor controle, de bevalling is begonnen. De verloskundige geeft aan dat over drie uur een collega verloskundige langs komt voor de controle. Wat gaat er vandaag gebeuren? Hoe gaat het gebeuren? Wanneer gaat het gebeuren? Allemaal vragen die door onze hoofden spookten. Gespannen wachten we thuis af op de komst van ons eerste kindje. Een ding wisten we wel zeker, onze zoon gaat geboren worden! Er is één grote wens, namelijk een thuisbevalling.

De bel gaat weer opnieuw. Daar zijn ze dan. De verloskundige met een leerling. Een spontane student die van aanpakken weet. Het voelde meteen goed. Iets wat voor ons toch wel heel belangrijk was. Maar toen we elkaar aankeken ook meteen zeker wisten: ‘Jij mag bij onze bevalling aanwezig zijn.’ Er wordt onze toestemming gevraagd of de stagiaire de bevalling mag leiden en indien nodig de verloskundige ingrijpt of aanhaakt. Wat ons betreft akkoord.

De ontsluiting vordert niet erg snel, en de weeën worden heftiger. Rugweeën die lastig op te vangen zijn. De stagiair ondersteunt door middel van een stevige massage op de onderrug, daarnaast heeft ze een begeleidende rol in het behouden van een goede ademhaling. Hierdoor heeft de verloskundige tijd om wat telefoontjes af te handelen en heeft ze haar handen vrij om samen met de aanstaande papa het bevalbad te vullen.

De weeën worden heftiger, het is tijd om het bad in te gaan. Dit helpt enige tijd, maar het wordt steeds pittiger. Een controle om te kijken hoe de bevalling zich vordert. De ontsluiting laat op zich wachten. We komen op een belangrijk punt tijdens de bevalling. Het breken van de vliezen, of wachten.. Hierbij de mogelijke opties en de voors en tegens besproken. Hierop hakt op ons verzoek de verloskundige de knoop door, we gaan de vliezen breken. Terug in bad en de weeën worden direct heftiger. Naast de (aanstaande) oma en papa is wederom de stagiaire een enorme steun. De bevalling komt in een stroomversnelling, de kraamhulp wordt gebeld om te komen ondersteunen, maar ons zoontje komt eraan. Snel legt de verloskundige alles klaar, terwijl de stagiaire alle aandacht heeft voor moeder.

Daar is hij dan! Onze zoon Joël! De kraamhulp heeft het niet gehaald, maar gelukkig hadden we twee handjes extra, namelijk de verloskundige in opleiding!

Een student bij de bevalling aanwezig brengt zoveel positieve extra’s. Meer aandacht voor de moeder, meer rust in huis, twee handjes extra om te helpen en nog meer kennis om de bevalling zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Iemand die zich continu bezig hield met de bevalling. Deze student is de verloskundige van de toekomst en hoe leert iemand beter dan dit, onder begeleiding van goede professionals, in de praktijk te mogen oefenen.

Een verloskundige in opleiding bij de bevalling? Iets wat wij de volgende keer zeker weer zouden doen als wij de mogelijkheid zouden hebben. Iets wat we iedereen zou aanraden! Twijfelen jullie? Bespreek de twijfels en mogelijkheden. Luister naar jullie gevoel!

Meer verhalen:

Ervaringsverhaal: Verloskundige in opleiding

Bellen mag ALTIJD

Ervaringsverhaal: Hands-off bevallling

Je geboortedag delen

Bevallen in bad of ….

Ervaringsverhaal: Mijn thuisbevalling

Lotusgeboorte

Deel dit verhaal

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag