Zwanger worden

Kinderwensspreekuur

Hebben jullie vragen die van belang zijn voor als je zwanger wilt worden dan kunnen jullie hiervoor met ons in gesprek op het kinderwensspreekuur. Bel ons, dan plannen we een afspraak zodat we je persoonlijke vragen en situatie door kunnen nemen. Deze afspraak duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Tijdens deze afspraak bekijken we de gezondheid van jou en je partner en geven we leefstijl adviezen. Een gezonde leefstijl heeft een positieve invloed om zwanger te raken en is van groot belang gedurende de zwangerschap. Ter voorbereiding op het gesprek willen we je vragen de zwangerwijzer in te vullen. 

In de meeste gevallen wordt dit gesprek door je verzekeraar vergoed, zo niet dan nemen wij de kosten voor onze rekening.

Stoppen met anticonceptie

Jullie staan aan het begin van een spannende en bijzondere periode. Jullie hebben de wens om voor een kindje te gaan. Het is belangrijk om 4 weken voordat je stopt met anticonceptie te starten met extra foliumzuur en vitamine D. Als je stopt met anticonceptie is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken zodat de start van je zwangerschap zo optimaal mogelijk is. Met behulp van de vragenlijst op de website Zwangerwijzer kun je nagaan of er risico’s zijn voor de zwangerschap of jullie baby.

Als je een regelmatige menstruatie hebt en regelmatig seks hebt is 80% van de stellen binnen 1 jaar zwanger. Om meer inzicht te krijgen over je cyclus kun je dit bijhouden in een agenda of app. Bij een cyclus van 28 dagen ligt de vruchtbare periode tussen de 10e en 15e dag. Om de dag vrijen geeft dan de gunstigste resultaten op een zwangerschap. Zaadcellen blijven namelijk ongeveer 48-72 uur actief om een eicel te bevruchten.

Foliumzuur en vitamine D

We weten dat het gebruik van foliumzuur de kans op een kind met onder andere een open rug verkleint. Voor en tijdens het begin van de zwangerschap heb je een extra hoeveelheid van deze vitamine nodig. Begin daarom al met het slikken van foliumzuur bij een kinderwens. Het duurt ongeveer 4 weken voordat het extra foliumzuur is opgenomen in je lichaam. Je slikt hiervoor elke dag 0.4-0.5 milligram foliumzuur of folaat tot en met de 10e week van de zwangerschap. Je kunt foliumzuur of folaat bij de drogist of apotheek halen zonder recept.

Vitamine D heeft je lichaam nodig om calcium uit je voeding op te nemen. Dit is belangrijk voor de groei en het behoudt van stevige botten en tanden. Ook speelt vitamine D een rol bij een goede werking van spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken in de huid. Vitamine D zit van nature ook in vette vis. Vlees en eieren bevatten ook vitamine D maar in een lager gehalte. In Nederland wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Probeer tijdens je zwangerschap bij een lichte huid 15-30 minuten per dag buiten te zijn met onbedekte handen en gezicht voor de aanmaak van deze vitamine. Als je een donkere huid hebt is dit advies 30-60 minuten per dag. Daarnaast adviseren we om 10 microgram extra vitamine D te slikken tijdens je zwangerschap. Als je een multivitamine voor zwangeren gebruikt check dan even of de juiste hoeveelheid aanwezig is.

Voeding en vitamines

Gezond en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap is belangrijk. Eten voor twee is niet nodig, maar ook lijnen is niet verstandig. Om voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen, eet je verse groenten en fruit. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium-, ijzer- en eiwitbehoefte.

Indien je zwanger bent en vegetarisch eet zonder vlees, maar met zuivel, ei en vis kan dat ook. Houdt er wel rekening mee dat je genoeg binnenkrijgt van de voedingsstoffen ijzer, jodium, calcium, eiwitten en vitamine B1, B2, B12 en (vis)vetzuren.

Als je weinig of geen vlees of vis eet is het belangrijk om dit op een goede manier te vervangen en goed op je vitamine B12-inname te letten. Vul deze eventueel aan met een vitamine B12-supplement. Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.

Indien je zwanger bent en veganistisch eet heb je een grotere kans om te weinig ijzer, jodium, calcium vitamine B12 en omega-3 (vis) vetzuren binnen te krijgen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Overweeg om samen met een diëtist te kijken naar wat voor jou haalbaar is en welke aanvullingen jij nodig hebt.

Het gebruik van 4-5 porties zuivel per dag is belangrijk voor iedere zwangere. Dit levert calcium, jodium en belangrijke vitamines zoals vitamine B2. Als je geen zuivel gebruikt, kies dan voor volwaardige vervangers zoals een sojadrank die verrijkt is met calcium en vitamine B12. Sojadrink bevat vaak geen jodium. Let erop dat je voldoende jodiumrijke producten eet zoals brood.

Als je ervoor kiest zuivel te vervangen door een plantaardig alternatief, neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Eet daarnaast maximaal twee maal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen.

Belangrijke voedingsadviezen

Het is goed om tijdens, maar ook al vóór de zwangerschap voldoende vitaminen binnen te krijgen. Dit kun je doen door iedere dag gevarieerd te eten met voldoende groenten en fruit. Je kunt ook een vitaminepreparaat gebruiken, let op dat dit speciaal voor de zwangerschap is.

Een compleet overzicht van voedingsadviezen voor vóór en tijdens je zwangerschap vind je via de onderstaande knoppen:

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt is het verstandig om voor een zwangerschap te overleggen met je behandelend arts of deze gebruikt mogen worden tijdens een zwangerschap. Omdat medicijnen een tijdje in het lichaam aanwezig kunnen blijven is het belangrijk dit op tijd te bespreken. Voorzichtigheid is ook geboden bij homeopathische middelen en middelen die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen. Lees altijd nauwkeurig de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel je apotheek of huisarts. Bij pijnklachten kan 1000 mg paracetamol zonder codeïne of coffeïne worden gebruikt. Als je bij ons op het spreekuur komt voor de intake is het handig om een recent overzicht van je medicijnen mee te nemen.

Roken

Uit onderzoek blijkt dat mensen die roken een verhoogde kans hebben op het krijgen van een miskraam, vanwege de schadelijke stoffen in sigaretten. Deze stoffen zorgen voor een minder goede aanleg van de placenta die noodzakelijk is voor de zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Tijdens de eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten. Het is verstandig al te stoppen op het moment dat jij en je partner een kinderwens hebben.

Meer informatie op:

Alcohol en drugs

Het drinken van alcohol en gebruik van drugs heeft invloed op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook als de moeder nog niet weet dat zij zwanger is en wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld. Alcoholgebruik in de eerste weken van de zwangerschap geeft ook een verhoogde kans op een miskraam. Ook kleine hoeveelheden alcohol (1 glas per dag) kunnen schadelijk zijn voor de baby. Alcoholgebruik kan bij de baby o.a. zorgen voor een groeiachterstand, afwijkingen aan het gezicht en neurologische schade.  Het advies is om voor een zwangerschap te stoppen met alcohol- en drugsgebruik.

Meer informatie over:

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag