Anticonceptie

Dichtbij Verloskundigen Helmond biedt anticonceptiespreekuur aan. Je kunt bij ons terecht wanneer je bijvoorbeeld net bevallen bent en (voorlopig) niet opnieuw zwanger wilt worden, je een kinderwens hebt en je spiraal wilt laten verwijderen of wanneer je geen kinderwens hebt. Kortom, iedereen is welkom dus ook wanneer je nog nooit bevallen bent of nog niet bij ons bekend bent. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie. Het is belangrijk dat je iets kiest wat bij jou en je situatie past. Wij helpen je graag bij deze keuze.

Anticonceptie na de bevalling

Na de bevalling zul je nog een paar weken bloedverlies hebben. Hierna zal je cyclus weer op gang komen. Wanneer je volledig borstvoeding geeft duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet als anticonceptie! Direct na de bevalling denken veel stellen niet direct weer aan gemeenschap. Toch kun je sneller vruchtbaar zijn dan verwacht. Ongeveer twee weken vóór je menstruatie vindt de eisprong plaats. Hierdoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Daarom bespreken we anticonceptie al in het kraambed. Het is dus aan te raden om al vrij snel na de bevalling over anticonceptie na te denken als je (voorlopig) niet opnieuw zwanger wilt worden.

Anticonceptieconsult

Tijdens het anticonceptiespreekuur nemen we een vragenlijst met je door om te beoordelen welke anticonceptie bij je past en je veilig kunt gebruiken. Het consult duurt 15 tot 30 minuten. Daarnaast geven we je informatie over de soorten anticonceptie. Indien gewenst, schrijven we het recept uit voor de gekozen anticonceptie. Ook voor het plaatsen van het spiraal kun je bij ons terecht. Na het consult vindt na 6 weken een afspraak plaats om te bespreken of de gekozen anticonceptie naar wens is.

Wil je alvast nadenken over welke anticonceptie bij jou past?

Spiraal plaatsen

Het plaatsen van een spiraal kan 10-12 weken na de bevalling. Ben je nooit eerder bevallen dan plaatsen we de spiraal het liefst tijdens je menstruatie. Op dat moment staat de baarmoedermond wat open wat het plaatsen gemakkelijker maakt. Omdat het plaatsen van een spiraal gevoelig kan zijn adviseren wij een uur voorafgaand 1000mg paracetamol of 400mg ibuprofen® in te nemen.
Zowel voor als na de plaatsing vindt een echo plaats.

Kosten

Voor vrouwen ouder dan 21 jaar wordt anticonceptie niet vanuit de basisverzekering vergoed. Het is bij sommige verzekeraars mogelijk om het uit de aanvullende verzekering vergoed te krijgen.

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag