Moedermelk of poedermelk

In de zwangerschap is het goed om samen na te denken over welke voeding jullie straks willen gaan geven aan jullie kind. Jullie bepalen zelf welke voeding je uiteindelijk kiest; het is belangrijk dat je achter deze keuze staat.

Het geven van moedermelk of borstvoeding is de natuurlijkste voeding voor je baby. Het bevat meer dan 750 stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten. Poedermelk bevat 47 van deze stoffen. Moedermelk wordt volledig afgestemd op de behoefte van je kind. Het is belangrijk voor:

  • de groei
  • de ontwikkeling van de organen
  • een optimale opbouw van het immuunsysteem
  • een gezonde darmflora en een goede hersenwerking

Moedermelk beschermt je baby onder andere tegen oorontsteking, luchtweginfecties en diarree. Het geven van borstvoeding draagt bij aan een goede kaak- en spraakontwikkeling van je kind. Het voordeel van borstvoeding is dat het altijd beschikbaar is op de juiste temperatuur. Het is milieuvriendelijk en gratis. Bij het geven van borstvoeding zijn er voor jezelf als vrouw ook voordelen zoals het verminderen van de kans een bepaalde vorm van kanker en botontkalking.

Voorbereiding

In de zwangerschap kun je je voorbereiden op het geven van borstvoeding door hierover te lezen of een voorlichtingsavond te volgen. In de zwangerschap bereiden jouw lichaam en de baby zich voor op de tijd na de geboorte. Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap beginnen je borsten melk te maken. Je baby ontwikkelt reflexen om de borst te zoeken, aan te kunnen happen en te kunnen drinken na de geboorte.

Het opstarten van borstvoeding vraagt tijd, rust en geduld. Jij en je baby leren dit stap voor stap samen. Samen met de kraamverzorgende proberen we jullie hier zo goed mogelijk in te ondersteunen tijdens de kraamtijd. Er bestaat ook de mogelijkheid om gekolfde moedermelk gedeeltelijk of volledig met de fles te geven. Als er problemen zijn of je extra begeleiding nodig hebt kun je hiervoor een lactatiekundige inschakelen.

Poedermelk

Het kan zijn dat je geen borstvoeding mag geven om bepaalde medische redenen, omdat je bijvoorbeeld medicatie gebruikt die bij borstvoeding niet gebruikt mag worden. Poedermelk of flesvoeding is in verschillende varianten verkrijgbaar. Wanneer je weloverwogen kiest om je kindje poedermelk te geven, zullen wij ook achter deze keuze staan. Het is handig om dan voor de bevalling alvast voeding in huis te hebben. Tijdens de kraamweek is het soms zoeken uit welke soort fles jullie kind het beste drinkt. Het kan daarom een overweging zijn om in het begin niet een hele flessen voorraad in huis te hebben maar eerst te kijken welke fles het beste bij jullie kind past.

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag