Bevalling

Als een bevalling naar tevredenheid verloopt heeft dat op korte en lange termijn een positieve invloed op zowel moeder als kind. Het geeft vertrouwen in eigen kunnen, voor een volgende bevalling en het versterkt onder andere de band tussen moeder en kind. Een goede voorbereiding op je bevalling is daarom belangrijk.

Geboortewensen

Bij 27 weken zullen we je informatie geven over het maken van je geboortewensen/geboorteplan. Indien je hiervan gebruik maakt kun je dit bij de volgende controle meenemen. Rond 30 weken zwangerschap staan we namelijk uitgebreid stil bij je bevalling. Hierbij komt onder andere aan bod wanneer je moet bellen, wat je kan verwachten, manieren van bevallen en manieren om met pijn om te gaan. Met het door jou en je partner opgestelde geboorteplan kunnen we jullie specifieke wensen en verwachtingen bespreken. We zullen ons best doen zoveel mogelijk rekening te houden met je wensen, waarbij de medische conditie van moeder en kind doorslaggevend is.

Bevalhoudingen

Er zijn verschillende houdingen om in te bevallen. Je kunt verschillende houdingen aannemen tijdens de ontsluiting, maar ook tijdens de uitdrijving. Zo kun je denken aan: liggend op bed, op handen en knieën, zittend op een baarkruk, gehurkt, in bad etc. Verschillende houdingen gedurende de bevalling uitproberen, kan ontspannend werken en de indaling van de kindje bevorderen.

Plaats van bevallen

Tijdens je zwangerschap zullen we stilstaan bij de plaats waar je wilt bevallen. Je kunt thuis in je eigen vertrouwde omgeving bevallen of poliklinisch in een verloskamer van het ziekenhuis. Onderzoek heeft aangetoond dat beide plekken veilig zijn om te bevallen. Het is goed om in je zwangerschap al na te denken over de plaats waar je wilt bevallen. Deze keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je zo goed mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis. Het kan zijn dat wij je vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen.

Je kunt vooraf nog zo goed over je bevalling hebben nagedacht, op het moment zelf kan het anders lopen dan verwacht. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dit bij ongeveer de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis net zo prettig.

Of de kosten van je bevalling volledig worden vergoed, is afhankelijk van je zorgverzekering. Bekijk daarvoor je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Benodigdheden

Thuis bevallen:

 • Kraampakket
 • 2 emmers, vuilniszakken
 • 2 kruiken
 • Hydrofielluiers 8 stuks
 • Bed op hoogte (minimaal 70-80cm)
 • Po (te huur bij thuiszorgwinkel)
 • Koffertje in geval je alsnog naar het ziekenhuis moet, met daarin:
  – Babykleertjes: 1 rompertje, 1 setje kleertjes, sokjes, 2 mutsjes, 2 omslagdoeken, 2 luiers en een jasje
  – Kleding moeder: T-shirt of pyjama om in te bevallen, pyjama/ kleren voor naar de bevalling, (bad)slippers/ pantoffels, ondergoed en sokken
 • Overig: Maxicosi, toiletartikelen, zorgplan van je kraamzorginstelling, fototoestel, telefoon
 • Indien nodig: medicatie en/ of papieren rhesus D

 

Bevallen poliklinisch

 • Babykleertjes: 1 rompertje, 1 setje kleertjes, sokjes, 2 mutsjes, 2 omslagdoeken, 2 luiers en een jasje
 • Kleding moeder: T-shirt of pyjama om in te bevallen, pyjama/ kleren voor naar de bevalling, (bad)slippers/ pantoffels, ondergoed en sokken
 • Overig: Maxicosi, toiletartikelen, zorgplan van je kraamzorginstelling, fototoestel, telefoon
 • Indien nodig: medicatie en/ of papieren rhesus D

Hoe ga je om met pijn?

Je lichaam maakt tijdens de bevalling zelf pijnstillende hormonen aan (endorfines) zodat je pijnniveau van de weeën minder wordt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van deze endorfines. Het is daarom belangrijk om zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling. Zoek afleiding, probeer te ontspannen, rust uit tussen de weeën, blijf een positieve mindset houden en concentreer je op je ademhaling. Tijdens je bevalling kun je gebruik maken van pijnbehandeling zonder medicijnen (natuurlijke methoden) of pijnbehandeling met medicijnen (ruggenprik of pompje met remifentanil).

Wanneer bellen?

Tussen 37 en 42 weken zwangerschap mag je bevallen onder onze leiding. Voor en na die tijd moet je onder begeleiding van de gynaecoloog bevallen. Onderstaande instructies gelden dus pas vanaf 37 weken zwangerschap:
Telefoonnummers: 06-46012212 en bij geen gehoor 0492-595491

Je mág altijd bellen bij:

Je moet altijd bellen bij:

Ben je zwanger van je eerste kind bel ons als je voor een periode van 2 uur krachtige weeën hebt, die elke 4 – 5 minuten terugkomen en 45-60 sec duren. Je merkt vaak dat je jezelf moet concentreren en de weeën aan het wegzuchten bent. Ben je zwanger van je tweede of volgende kind bel ons dan zoals we dit met je op het spreekuur hebben afgesproken. Laat het ons in elk geval weten als de weeën een pijnscore van 5 à 6 zou geven op een schaal tussen 0 – 10.

Het kan zijn dat je iets voelt knappen of ploppen en bemerkt dat je hierna vocht verliest. Dit kan een flinke hoeveelheid vruchtwater zijn maar het kan ook in kleine beetjes komen.
Let op de kleur van het vruchtwater:

 • Helder vruchtwater is kleurloos, bevat witte vlokjes of is roze van kleur. Bel ons zo snel mogelijk.
 • Meconiumhoudend vruchtwater is groen, bruin of rood van kleur. Bel ons dan direct.

Helderrood bloedverlies meer dan een plek van een twee euromunt zonder slijm

Indien je in het ziekenhuis wilt bevallen zal de verloskundige die dienst heeft tijdens je bevalling, in samenspraak met jou en je partner, beoordelen wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan

Als je op de baarkruk wil bevallen, geef dit dan aan als je belt voor de bevalling.

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag