Kraamtijd

We zijn er niet alleen voor je tijdens de zwangerschap en de bevalling, maar ook de eerste week daarna. De verloskundige die je tijdens de bevalling heeft begeleid komt in je kraamtijd nog op visite, zodat er gelegenheid is om over je ervaringen van de bevalling te praten. Tot en met de achtste dag na de bevalling komen we regelmatig bij je langs om jouw herstel en de ontwikkeling van je kind te controleren. Indien er problemen zijn, proberen wij oplossingen aan te reiken. Als je in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog bevallen bent, kun je contact met ons opnemen zodra je naar huis gaat; dan begeleiden wij je verder tijdens je kraambed.

De aangifte

Binnen 3 dagen na de geboorte moet je je kindje bij de gemeente van zijn/haar geboorteplaats aangeven. Meestal gebeurt dit door de partner (of iemand anders die aanwezig is geweest bij de geboorte). Neem een geldig identificatiebewijs mee en eventueel het trouwboekje. Om deze aangifte te doen, moet je een afspraak maken bij de gemeente.

Naast aangifte bij de gemeente, moet je je kindje na de geboorte ook zo snel mogelijk aangeven bij de ziektekostenverzekering.

Hielprik en gehoorscreening

In de kraamperiode komt de wijkverpleegkundige langs – meestal rond de vijfde dag – voor het uitvoeren van de hielprik bij je baby. De hielprik is een uitgebreide screening op 26 ziektes. Daarbij gaat het om twee hormonale stoornissen, 3 vormen van erfelijke bloedarmoede, een spierziekte (SMA), taaislijmziekte en een ziekte van het afweersysteem (SCID). De aandoeningen waar men naar kijkt zijn niet te genezen. Als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel goed te behandelen.

Meestal wordt tegelijkertijd met de hielprik de gehoorscreening uitgevoerd. Met deze test wordt gemeten of je baby goed genoeg hoort om te leren praten. Als je baby in het ziekenhuis ligt, wordt de gehoortest gedaan als je kind weer thuis is.

Vanaf 1 januari 2021 moet je als ouders zelf de aanvraag regelen voor de hielprik en de gehoortest. Dit moet je zo snel mogelijk na de geboorte doen. 

Nacontrole

De nacontrole vindt 6 weken na de bevalling plaats en is de afsluiting van onze verloskundige zorg. Je krijgt hiervoor van ons een afspraak in de kraamperiode.

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag