Verlies van je zwangerschap

Wanneer je tijdens de zwangerschap bloed verliest is dat vaak enorm schrikken. Bij de helft van de vrouwen die bloedverlies hebben voor 16 weken zwangerschap houdt het bloedverlies na enkele dagen op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies bestaan en kan er sprake zijn van een miskraam. Neem contact met ons op wanneer je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap zodat we de situatie kunnen bespreken en je verder kunnen begeleiden. Een miskraam kan ook worden vastgesteld tijdens een echo zonder dat je bloedverlies of andere tekenen hiervan hebt gehad. Het hartje is dan gestopt met kloppen.

Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Dit geldt zowel voor jou als je partner. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasie├źn over dit kind. Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht. Ook is het goed om te weten dat er geen tijdpad te geven is tot het verdriet over is. Iedereen beleeft het anders. Iedereen doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.

Wat kun je doen om een miskraam te verwerken?

  • Neem je gevoel serieus. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek.
  • Praat erover. Misschien is dit met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Natuurlijk ben je ook welkom om er met ons over te praten.
  • Weet dat je partner het waarschijnlijk anders beleeft en verwerkt dan jij. Dit is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten met elkaar en met anderen.
  • Vertel je kind(eren) erover. Er zijn mooie prentenboeken geschreven om met jonge kinderen te lezen. Vraag ons hier gerust naar.

Ook in deze periode bieden wij jullie ondersteuning en betrokkenheid. Tevens kunnen we in onze praktijk zelf een echo aanbieden om te kijken of de baarmoeder schoon is nadat een spontane miskraam heeft plaatsgevonden.

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag