Wat moet je regelen?

Kraamzorg

Kraamzorg moet je vroeg in de zwangerschap regelen (in ieder geval vóór 16 weken). Je kunt hiervoor een kraamcentrum bellen. Tijdens de tweede controle krijg je hierover informatie. De kraamverzorgster assisteert bij de bevalling en draagt de eerste 8 dagen na de bevalling zorg voor moeder en kind. Je hebt de keuze uit verschillende “pakketten” kraamzorg. De minimale zorg die je moet aanvragen is wijkzorg (3 uur per dag).

Verzekering

Geef tijdens je zwangerschap door aan je verzekering dat je zwanger bent. Vaak kun je via de verzekering ook een kraampakket aanvragen. Vraag dit het liefste aan vóór 28 weken. Ga je in het nieuwe jaar bevallen dan kun je uitzoeken of het interessant is om een aanvullende verzekering af te sluiten voor (gedeeltelijke) vergoeding van bijvoorbeeld: een zwangerschapscursus, fysiotherapie, lactatiekundige zorg of couveuse nazorg.

Na de geboorte heb je 4 maanden de tijd om je baby aan te melden bij de verzekering van jezelf of je partner.

Inlichten apotheek

Het is belangrijk om je apotheek op de hoogte te stellen van je zwangerschap. In geval van ziekte of bij het voorschrijven van medicijnen wordt dan rekening gehouden met je zwangerschap. Je huisarts krijgt van ons, met jou toestemming, een bericht met je uitgerekende datum na de tweede controle.

Erkenning en ouderlijk gezag

Indien jij en je partner niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, is het verstandig om vóór 24 weken zwangerschap de erkenning (van het kind door de aanstaande vader of duomoeder) te regelen op het stadskantoor. Of je partner automatisch gezag krijgt over je kind, hangt af van jullie specifieke situatie.

Zwangerschapsverlof

Als zwangere vrouw heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Hoe lang de verlofperiode precies duurt is afhankelijk van de datum waarop je baby geboren wordt. Hoe de procedure in zijn werk gaat is afhankelijk van je werksituatie (loondienst, zelfstandige of uitkering). Indien je een zwangerschapsverklaring nodig hebt, kun je deze bij ons aanvragen.

Kinderopvang

Als je na je zwangerschapsverlof weer gaat werken is het verstandig om al tijdens de zwangerschap samen met je partner na te denken hoe jullie de opvang voor jullie kind willen regelen op werkdagen. Gaan jullie zelf bijvoorbeeld een dag minder werken zodat je hierdoor minder opvang nodig hebt. Regel je de opvang met mensen in je omgeving zoals opa’s of oma’s of gaat je kind straks naar de gastouder of het kinderdagverblijf.

Partnerverlof

Als partner krijg je vrij voor de bevalling. Dit valt onder het calamiteitenverlof of kortverzuimverlof. Je hebt recht op 1 werkweek geboorteverlof. De werkgever betaald dit verlof. Het geboorteverlof moet je binnen 4 weken na de geboorte opnemen.

Je kunt daarnaast voor maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Je dient dit verlof binnen de eerste 6 maanden na de geboorte op te nemen. Tijdens dit verlof krijg je via de werkgever maximaal 70% van het dagloon betaald.

Ouderschapsverlof

Als ouder heb je recht op ouderschapsverlof. Je krijgt dan maximaal 26 keer het aantal uren dat je per week werkt aan onbetaald verlof. Je kunt het ouderschapsverlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar. De eerste 9 werkweken ouderschapsverlof worden voor 70% betaald. De voorwaarde hiervoor is dat je deze eerste 9 weken in het eerste levensjaar van je kind opneemt.

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag