Zwanger en nu?

Je hebt een positieve zwangerschapstest, van harte gefeliciteerd! Er gaat misschien van alles door je heen van blijdschap, ongeloof tot twijfels. Elke emotie mag er zijn. Ons team staat voor jullie klaar om jullie in deze bijzondere en spannende tijd te begeleiden.

Je kunt zonder verwijzing van de huisarts direct contact met ons opnemen. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Je kunt uiteraard ook telefonisch een afspraak maken. Hiervoor zijn wij te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 9:00-17:00 uur op 0492-504712.

Controles bij de verloskundige

Eerste controle

Deze vindt plaats bij ongeveer 7-8 weken zwangerschap. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je hiervoor een afspraak maken. We zijn benieuwd hoe het met jullie gaat en hoe jullie de afgelopen weken ervaren hebben. We maken tijdens deze afspraak ook de eerste echo. Deze echo wordt bij voorkeur inwendig (vaginaal) gemaakt, indien je dit niet prettig vindt mag je dit aangeven en proberen we uitwendig (via de buik) te kijken. Als jullie meer informatie wensen over de onderzoeken naar je ongeboren baby in de zwangerschap (prenatale screening) gaan we hierover in gesprek.

Intake

De tweede controle vindt plaats bij 10-12 weken zwangerschap. Dit is een uitgebreide controle en duurt ongeveer 60-75 minuten. We maken tijdens deze afspraak ook de termijnecho. De termijnecho is een echo om de uitgerekende datum precies vast te stellen.

Voor een goede begeleiding van je zwangerschap is het van belang dat we weten of:

  • je aandoeningen hebt (gehad) aan bijvoorbeeld je hart, longen, lever, nieren, maag, darm of schildklier.
  • je medicijnen gebruikt. Neem een overzicht van je medicijnen en dosering mee.
  • je gewoonten hebt die risico’s voor de zwangerschap met zich meebrengen (roken, alcohol- en drugsgebruik).
  • er (erfelijke) ziekten of (aangeboren) aandoeningen in je familie of die van je partner voorkomen;

We meten tijdens deze controle ook je bloeddruk en je gewicht en is er natuurlijk ruimte voor jullie vragen. Je krijgt bij deze controle informatie mee voor bloedonderzoek en we komen terug op jullie keuze voor prenatale screening.


Vervolgcontroles

Binnen onze praktijk bieden we twee vormen van verloskundige zorg aan. Jij en je partner mogen zelf aangeven waar jullie voorkeur naar uit gaat.

1. Centering Zwangerschap

Centering is een manier van zorg verlenen die de medische controles combineert met alle informatie rondom zwangerschap, bevallen en babytijd. Door middel van groepsbijeenkomsten is er meer tijd en ruimte om je op een interactieve manier voor te bereiden op de komst van jullie kindje. De groepen bestaan uit 8 tot 12 zwangere dames die uitgerekend zijn in dezelfde periode.

Hoe gaat het in zijn werk:
De Centering start na de tweede echo bij de verloskundige. De eerste 3 bijeenkomsten zijn elke 4 weken, daarna kom je elke 2 weken. De bijeenkomst start met het verrichten van je zwangerschapscontrole; denk aan bloeddruk, groei beoordelen en hartje luisteren. Tijdens deze controle is je partner, kinderen en/of andere welkom.
Na deze controle hebben we nog ongeveer 1,5 uur de tijd om allerlei onderwerpen te bespreken, tips en ervaringen uit te wisselen.
De bijeenkomsten worden begeleid door twee personen uit ons team. Na de 9e bijeenkomst plannen we nog enkele één op één controles met je in op de praktijk, zodat je het hele team hebt leren kennen voor het moment dat je gaat bevallen.
De laatste bijeenkomst zal plaatsvinden als de gehele groep is bevallen. Jij en je baby zijn dan welkom! Super leuk om dan deze bijzondere fase in jullie leven met elkaar af te sluiten!

Waarom zou je voor Centering Zwangerschap kiezen: 

  • Actieve betrokkenheid
  • Elkaar steunen en kennis uitwisselen
  • Uitgebreid contact met je verloskundige
  • Betere zwangerschapsuitkomsten
  • Vaste dag en tijdstip, makkelijk vooruitplannen.
  • Bewust stil staan bij de zwangerschap.

 

2. Één-op-één zorg

Bij deze vorm heb je iedere 4 weken een controle bij ons op de praktijk met één van de verloskundigen uit ons team. We meten je bloeddruk, we kijken naar je buik om de groei van je baby te beoordelen, luisteren naar het hartje en doen aanvullend onderzoek indien nodig (zoals een echo of het bepalen van je ijzergehalte). Het aantal weken tussen de controles neemt af als je zwangerschapsduur toeneemt, zo zit er op een bepaald moment 3 weken of 2 weken tussen je controles. Vanaf 36/37 weken komt je iedere week. Deze controles duren gemiddeld 15 min, als we de bevalling bespreken of er staat een echo op het programma plannen we meer tijd. 

Bloedonderzoek

Tijdens je tweede controle krijg je het aanvraagformulier mee om bloedonderzoek te laten doen. Het laboratorium onderzoekt je bloed op:

  • Bloedgroep en rhesusfactoren
  • Antistoffen
  • Infectieziekten (Syfilis / Lues, Hepatitis B en HIV)
  • IJzergehalte
  • Aanvullend onderzoek op indicatie (bijvoorbeeld suikergehalte)

Meer lees je hierover in de folder ‘Zwanger’.

NIPT

Indien je besluit om de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) in je zwangerschap uit te voeren, geven we je ook hier een labformulier voor mee.

Prenatale screening

Veel aanstaande ouders vragen zich af of hun kind wel gezond zal zijn. Gelukkig is de kans op een gezonde baby het grootst. Als je zwanger bent heb je de mogelijkheid om je kind voor de geboorte te laten onderzoeken. Dit heet prenatale screening. Prenatale screening is niet verplicht. Jij en je partner besluiten of jullie dit graag willen of niet.

Er zijn 3 soorten onderzoeken:

  • Screening op Down- Edwards- en Pateausyndroom (NIPT)
  • IMITAS studie naar structureel echoscopisch onderzoek rond 13 weken (13 wekenecho)
  • Structureel echoscopisch onderzoek rond 20 weken (20 wekenecho)


Mochten jullie dit wensen dan bespreken we dit ook tijdens de controles in het begin van je zwangerschap.

Echo's

De meeste echo’s kunnen in onze eigen praktijk plaatsvinden. Voor het Structureel Echoscopisch onderzoek bij 13 en 20 weken, placentalocalisatie of een echo nieren bij jullie ongeboren baby verwijzen we je naar Prenataal Screenings Centrum de Peel.

De echo’s die je krijgt in de zwangerschap op een rijtje:

7 - 8 weken
Echo vitaliteit
We bieden je een vroege echo aan op onze praktijk. Deze kan gemaakt worden vanaf 7 weken zwangerschap. Er wordt gekeken of er een baby te zien is, of het hartje klopt en of het mooi in de baarmoeder zit. Deze echo zal doorgaans inwendig (vaginaal) worden gemaakt.
7 - 8 weken
10 - 12 weken
Echo termijn
De termijnecho heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Dit wordt gedaan door de baby op te meten van hoofd tot stuit. Naast het vaststellen van de uitgerekende datum worden de structuren van het kind beoordeeld voor zover mogelijk bij deze termijn. Deze echo zal doorgaans uitwendig (via de buik) worden gemaakt.
10 - 12 weken
12 + 3 en 14 + 3 weken
Echo 13 weken
In september 2021 is de IMITAS studie gestart. Dit is een landelijke studie in Nederland. De 13-weken is een medisch echo onderzoek naar lichamelijke afwijkingen. Het kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 weken echo. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Er wordt niet naar het geslacht van de baby gekeken. Als je kiest voor de 13 weken echo doe je mee aan de studie. Het doel van deze studie is om te onderzoeken of de voordelen van de 13 weken echo opwegen tegen de nadelen ervan.
12 + 3 en 14 + 3 weken
19 en 21 weken
Echo 20 weken
De 20 weken echo wordt ook wel SEO (structureel echoscopisch onderzoek) genoemd. Bij de 20 weken echo worden zoveel mogelijk organen en structuren van je kind beoordeeld en wordt bekeken of je kind goed groeit en zich goed ontwikkeld. Een goede 20 weken echo geeft geen garantie op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen op een echo te zien zijn. Uiteraard mag je bij deze echo ook vragen naar het geslacht van je kind!
19 en 21 weken
34 - 36 weken
Echo ligging
De liggingsecho heeft als doel om te bevestigen dat je kind met zijn of haar hoofd beneden ligt. Daarnaast wordt de groei van jullie kind en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Mocht bij deze echo blijken dat de baby niet in een hoofdligging ligt maar met de billen beneden noemen we dat een stuitligging. In dat geval zullen we samen met jou de mogelijkheden gaan bespreken.
34 - 36 weken
Op medische indicatie
Echo groei
Op indicatie wordt er een echo ingepland buiten de bovenstaande echo’s om. Dit kan bijvoorbeeld zijn om de groei van de baby te controleren omdat op basis van de groei van je buik er twijfels zijn over de groei van je baby.
Op medische indicatie
Echo op eigen wens zonder medische indicatie
Pretecho
Een pretecho is een echo op niet-medische indicatie. Dit is een echo om jullie een extra kijkje in de buik te geven. Er vindt geen medische beoordeling van de baby plaats. Je kunt hierbij denken aan een geslachtsbepalende-, 2D-, 3D- of 4D-echo. Deze echo’s worden niet bij ons gemaakt, je kunt hiervoor terecht bij een commercieel bureau.
Echo op eigen wens zonder medische indicatie

Leefstijladviezen

Voeding en Vitamines

Gezond en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap is belangrijk. Eten voor twee is niet nodig, maar ook lijnen is niet verstandig. Om voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen, eet je verse groenten en fruit. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium-, ijzer- en eiwitbehoefte.

Indien je zwanger bent en vegetarisch eet zonder vlees, maar met zuivel, ei en vis kan dat ook. Houdt er wel rekening mee dat je genoeg binnenkrijgt van de voedingsstoffen ijzer, jodium, calcium, eiwitten en vitamine B1, B2, B12 en (vis)vetzuren.

Als je weinig of geen vlees of vis eet is het belangrijk om dit op een goede manier te vervangen en goed op je vitamine B12-inname te letten. Vul deze eventueel aan met een vitamine B12-supplement. Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.

Indien je zwanger bent en veganistisch eet heb je een grotere kans om te weinig ijzer, jodium, calcium vitamine B12 en omega-3 (vis) vetzuren binnen te krijgen. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Overweeg om samen met een diëtist te kijken naar wat voor jou haalbaar is en welke aanvullingen jij nodig hebt.

Belangrijke voedingsadviezen:

  • Eet geen (half-)rauw vlees (dus ook geen filet americain, salami of ossenworst).
  • Eet geen rauwe of gerookte vis.
  • Eet 2x per week vis. Eet 1 keer in de week vette vis en 1 keer in de week magere vis.
  • Eet 4-5 porties aan zuivelproducten per dag. Als dit niet lukt gebruik dan een supplement met 1000 milligram calcium.
  • Eet geen kazen die van rauwe melk (au lait cru) zijn gemaakt.
  • Eet geen lever en weinig leverproducten zoals smeerleverworst en paté. 
  • Was groenten en fruit goed.
  • Wees zuinig met suiker en snoep niet overmatig.

Het is goed om tijdens, maar ook al vóór de zwangerschap voldoende vitaminen binnen te krijgen. Dit kun je doen door iedere dag gevarieerd te eten met voldoende groeten en fruit. Je kunt ook een vitaminepreparaat gebruiken. Let op dat dit speciaal voor de zwangerschap is.

Foliumzuur

We weten dat het gebruik van foliumzuur de kans op een kind met onder andere een open rug verkleint. Voor en tijdens het begin van de zwangerschap heb je een extra hoeveelheid van deze vitamine nodig. Begin daarom al met het slikken van foliumzuur bij een kinderwens. Het duurt ongeveer 4 weken voordat het extra foliumzuur is opgenomen in je lichaam. Je slikt hiervoor elke dag 0.4-0.5 milligram foliumzuur of folaat tot en met de 10e week van de zwangerschap. Je kunt foliumzuur of folaat bij de drogist of apotheek halen zonder recept.

Vitamine D

Vitamine D heeft je lichaam nodig om calcium uit je voeding op te nemen. Dit is belangrijk voor de groei en het behoudt van stevige botten en tanden. Ook speelt vitamine D een rol bij een goede werking van spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken in de huid. Vitamine D zit van nature ook in vette vis. Vlees en eieren bevatten ook vitamine D maar in een lager gehalte. In Nederland wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten.

Probeer tijdens je zwangerschap bij een lichte huid 15-30 minuten per dag buiten te zijn met onbedekte handen en gezicht voor de aanmaak van deze vitamine. Als je een donkere huid hebt is dit advies 30-60 minuten per dag. Daarnaast adviseren we om 10 microgram extra vitamine D te slikken tijdens je zwangerschap. Als je een multivitamine voor zwangeren gebruikt check dan even of de juiste hoeveelheid aanwezig is.

Calcium

Tijdens de zwangerschap is calcium belangrijk voor de botopbouw van je ongeboren baby. Ook kan voldoende calcium tijdens de zwangerschap de kans op een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging verlagen. Zuivel is de belangrijkste voedingsbron voor de calcium inname. Calcium zit daarnaast bijvoorbeeld ook in volkorenbrood en volkoren graanproducten. Je krijgt voldoende calcium binnen als je iedere dag 4-5 porties zuivel neemt. Dit zijn 4-5 glaasjes of schaaltjes van 150 – 200 ml. Gezonde keuzes hiervoor zijn melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas (beleg voor 2 losse boterhammen). Lukt dit niet dan kun je elke dag een supplement met 1000 milligram calcium nemen. Neem geen supplement waar meer dan 1000 milligram calcium inzit.

Als je ervoor kiest zuivel te vervangen door een plantaardig alternatief, neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Eet daarnaast maximaal twee maal per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen.

Jodium

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. Jodium is belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van je ongeboren baby. In Nederland is brood de belangrijkste bron van jodium, omdat aan het zout dat erin zit vaak jodium wordt toegevoegd. De belangrijkste functie van jodium is het vormen van schildklierhormonen (T3 en T4). De schildklierhormonen hebben verschillende functies, waaronder het goed laten verlopen van de stofwisseling en de ontwikkeling en groei van de hersenen tijdens de zwangerschap en tijdens de eerste 1000 dagen. Door een gevarieerde voeding met dagelijks 4 – 5 sneden brood met gejodeerd zout is dat goed mogelijk. Daarnaast zit jodium in zuivel, eieren en vis. Indien het je niet lukt om voldoende jodiumrijke producten binnen te krijgen neem dan elke dag een supplement van maximaal 200 microgram jodium.

Meer informatie over:

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt is het verstandig om voor een zwangerschap te overleggen met je behandelend arts of deze gebruikt mogen worden tijdens een zwangerschap. Omdat medicijnen een tijdje in het lichaam aanwezig kunnen blijven is het belangrijk dit op tijd te bespreken. Voorzichtigheid is ook geboden bij homeopathische middelen en middelen die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen. Lees altijd nauwkeurig de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel je apotheek of huisarts. Bij pijnklachten kan zonder gevaar 1000 mg paracetamol zonder codeïne of coffeïne worden gebruikt. Als je bij ons op het spreekuur komt voor de intake dan is het handig om een recent overzicht van je medicijnen mee te nemen.

Roken

Uit onderzoek blijkt dat mensen die roken een verhoogd risico hebben op het krijgen van een miskraam, vanwege de schadelijke stoffen in sigaretten. Deze stoffen zorgen voor een minder goede aanleg van de moederkoek die noodzakelijk is voor de zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Tijdens de eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten.

Alcohol en drugs

Het wordt sterk afgeraden alcohol en drugs te gebruiken in de zwangerschap Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook als de moeder nog niet weet dat zij zwanger is en wanneer de placenta nog niet is ontwikkeld. Alcoholgebruik in de eerste weken van de zwangerschap geeft ook een verhoogde kans op een miskraam.  Ook kleine hoeveelheden alcohol (1 glas per dag) kunnen schadelijk zijn voor de baby. Alcoholgebruik kan bij de baby o.a. zorgen voor een groeiachterstand, afwijkingen aan het gezicht en neurologische schade.  Het advies is om voor een zwangerschap te stoppen met alcohol- en drugsgebruik.

Er is een mogelijkheid een online cursus te volgen als je nog alcohol gebruikt. Deze leert je de wat gevolgen van alcohol gebruik zijn en geeft je adviezen waardoor je kan stoppen of minderen.

Meer informatie over:

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag