Bevallen in bad of ….

….op handen en knieën, staand langs het bed, op de baarkruk, op de zij of op de rug er zijn vele verschillende bevalhoudingen mogelijk. Tijdens een bevalling stimuleren wij soms bepaalde houdingen in de hoop dat de bevalling voorspoedig(er) zal verlopen. We kijken samen met de barende en haar partner wat op dat moment het beste past.
In de zwangerschap bij de controle van 30 weken bespreken wij met iedereen de wensen ten aanzien van de bevalling. Bevalhoudingen komen in deze voorlichting ook aan bod. De wensen hierin zijn uiteenlopend. De ene zwangere wenst dit graag vooraf vast te leggen in haar geboorteplan. Een andere dame laat het liever gewoon gebeuren. Beide is helemaal goed!

Als een bevalling in de media voorbij komt zie je vaak tijdens het persen een vrouw op haar rug in bed liggen. Wij stimuleren je om zowel tijdens de ontsluiting- als uitdrijvingsfase regelmatig van houding te wisselen en in beweging te blijven. Wist je dat je bij ons de mogelijkheid hebt om op een baarkruk te bevallen? Je partner kan dan achter jou plaatsnemen zodat je tussen de weeën door even kunt uitrusten. Bij een verticale houding voel je vaak beter waar je naar toe moet duwen. Wij zien dat een verticale houding vaak een positief effect heeft op de laatste fase van een bevalling.

Soms gebruiken we tijdens een bevalling ook hulpmiddelen in de ontsluitingsfase zoals de bal en de pinda. De bal geeft een vrouw een mooie rechte houding en je kunt wat wiebelen om de weeën op te vangen. De één vindt deze houding prettig, een ander juist niet.
De pinda gebruiken we vaak in het ziekenhuis, meestal in het laatste gedeelte van de ontsluiting. Hij wordt verticaal langs de vrouw gelegd die er dan één been overheen slaat en zo ver mogelijk naar voren gaat hangen. We doen dit om ervoor te zorgen dat de baby met zijn hoofdje op de juiste manier door het bekken gaat draaien. Deze houding heeft een duidelijk doel maar is vaak ook vermoeiend om langere tijd vol te houden. Dat maakt dat deze pinda voor veel dames niet de ‘grootste’ vriend is. Maar het doel, heiligt de middelen, toch??

En als laatste bevallen in bad. Veel vrouwen ervaren een positief effect van het warme water op de pijn die ze ervaren door de weeën. Je kunt in bad vaak beter ontspannen tussen de weeën door. Gebruik maken van een bad kan fijn zijn tijdens de ontslutiingsfase , de persfase of beide. Je kunt zowel thuis als in het ziekenhuis onder goede randvoorwaarden onder onze leiding in bad bevallen. Deze wens hadden ook Dimphy en Niels, hun zoon Raff werd prachtig in bad geboren onder leiding van Mandy

Meer verhalen:

Ervaringsverhaal: Verloskundige in opleiding

Bellen mag ALTIJD

Ervaringsverhaal: Hands-off bevallling

Je geboortedag delen

Bevallen in bad of ….

Ervaringsverhaal: Mijn thuisbevalling

Lotusgeboorte

Deel dit verhaal

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag

Neem gerust contact op

Voor afspraken, vragen en zorgen kunt u telefonisch contact met ons opnemen.

Aanmelden, afspraken en vragen

Ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Bevallen, spoed en kraambedden

24 uur per dag