Wat moet je regelen?

Inlichten apotheek
Het is belangrijk om je apotheek op de hoogte te stellen van je zwangerschap. In geval van ziekte of bij het voorschrijven van medicijnen wordt dan rekening gehouden met je zwangerschap. Je huisarts krijgt van ons, met jou toestemming, een bericht met je uitgerekende datum na de tweede controle.

Verzekering
Meld vroeg in je zwangerschap aan je verzekering dat je zwanger bent zodat je de kraamzorg en je kraampakket kunt regelen.

Kraamzorg
Kraamzorg moet je vroeg in de zwangerschap regelen (in ieder geval vóór 16 weken). Je kunt hiervoor een kraamcentrum bellen. Tijdens de eerste controle krijg je hierover informatie mee. De kraamverzorgster assisteert bij de bevalling en draagt de eerste 8 dagen na de bevalling zorg voor moeder en kind. Je hebt de keuze uit verschillende “pakketten” kraamzorg. De minimale zorg die je moet aanvragen is wijkzorg (3 uur per dag).

Erkenning en ouderlijk gezag
Indien jij en je partner niet getrouwd zijn, is het verstandig om vóór 26 weken zwangerschap de erkenning (van het kind door de as. vader) te regelen op het stadskantoor.
Meer informatie over erkenning.

Of je partner automatisch gezag krijgt over je kind, hangt af van het feit of je kind wordt geboren in of buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Meer informatie over ouderlijk gezag.

Zwangerschapsverlof
Als zwangere vrouw heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Hoe lang de verlofperiode precies duurt is afhankelijk van de datum waarop je baby geboren wordt. Hoe de procedure in zijn werk gaat is afhankelijk van je werksituatie (loondienst, zelfstandige of uitkering). Indien je een zwangerschapsverklaring nodig hebt, kun je deze bij ons aanvragen.

Meer informatie over zwangerschapsverlof.