Leefstijladviezen

Voeding en Vitamines
Gezond en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap is belangrijk. Eten voor twee is niet nodig, maar ook lijnen is niet verstandig. Om voldoende vitaminen, mineralen en vezels binnen te krijgen, eet je verse groenten en fruit. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoefte. Halvarine, boter en margarine voorzien in de behoefte aan vitamine A en D. Je kunt ook een vitaminepreparaat gebruiken, let op dat dit speciaal voor de zwangerschap is.

Belangrijke voedingsadviezen:

  • Eet geen (half-)rauw vlees (dus ook geen filet americain, salami of ossenworst).
  • Was groenten en fruit goed.
  • Eet geen kazen die van rauwe melk zijn gemaakt (“au lait cru”).
  • Bewaar rauwe producten als groenten en vlees niet te lang voordat je het bereidt.
  • Wees zuinig met suiker en snoep niet overmatig
  • Eet geen lever of leverproducten
  • Eet verse vis. Bewaar het niet te lang. Eet geen voorverpakte vis.

Het is goed om tijdens, maar ook al vóór de zwangerschap voldoende vitaminen binnen te krijgen. Dit kun je doen door iedere dag gevarieerd te eten met voldoende groeten en fruit. Je kunt ook een vitaminepreparaat gebruiken. Let op dat dit speciaal voor de zwangerschap is.

Foliumzuur

Extra foliumzuur verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een open ruggetje. Het is belangrijk om al vóór de zwangerschap te beginnen met het slikken hiervan, namelijk op het moment dat je stopt met anticonceptie. Slik elke dag een tablet van 0,4mg vanaf vier weken voordat je zwanger wilt raken tot en met de eerste 10 weken van de zwangerschap. Foliumzuur kun je zonder recept verkrijgen bij de apotheek en drogist

Meer informatie over foliumzuur worden vind je hier.

Vitamine D

Je lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit je voeding op te nemen. Dit is belangrijk voor de groei en het behoudt van stevige botten en tanden. Ook speelt vitamine D een rol bij een goede werking van spieren en het immuunsysteem.
Probeer al voor en  tijdens je zwangerschap bij een lichte huid 15-30 minuten per dag buiten te zijn met onbedekte handen en gezicht voor de aanmaak van deze vitamine. Als je een donkere huid hebt is dit advies 30-60 minuten per dag. Daarnaast is er het advies om 10 microgram extra vitamine D te slikken vanaf het moment dat je zwanger bent.

Calcium

Tijdens de zwangerschap is calcium belangrijk voor de botopbouw van je ongeboren baby. Ook kan voldoende calcium tijdens de zwangerschap de kans op een hoge bloeddruk of zwangerschapsvergiftiging verlagen. Zuivel is de belangrijkste voedingsbron voor de calcium inname. Calcium zit daarnaast bijvoorbeeld ook in volkorenbrood en volkoren graanproducten. Je krijgt voldoende calcium binnen als je iedere dag 4-5 porties zuivel neemt. Dit zijn 4-5 glaasjes of schaaltjes van 150 – 200 ml. Gezonde keuzes hiervoor zijn magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas (beleg voor 2 losse boterhammen). Lukt dit niet dan kun je elke dag een supplement met 1000 milligram calcium nemen. Neem geen supplement waar meer dan 1000 milligram calcium inzit.

Jodium

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. Jodium is belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van je ongeboren baby. In Nederland is brood de belangrijkste bron van jodium, omdat aan het zout dat erin zit vaak jodium wordt toegevoegd. De belangrijkste functie van jodium is het vormen van schildklierhormonen (T3 en T4). De schildklierhormonen hebben verschillende functies, waaronder het goed laten verlopen van de stofwisseling en de ontwikkeling en groei van de hersenen tijdens de zwangerschap en tijdens de eerste 1000 dagen. Door een gevarieerde voeding met dagelijks 4 – 5 sneden brood met gejodeerd zout is dat goed mogelijk. Daarnaast zit jodium in zuivel, eieren en vis. Indien het je niet lukt om voldoende jodiumrijke producten binnen te krijgen neem dan elke dag een supplement van maximaal 200 microgram jodium.

Een compleet overzicht van voedingsadviezen in de zwangerschap vind je in dit Overzicht Voedingsadviezen
Meer informatie over voeding en zwangerschap vind je op de website van het Voedingscentrum.

 

Medicijnen
Gebruik je medicijnen dan is het verstandig te overleggen met je behandelend arts om vast te stellen of deze schadelijk kunnen zijn voor een zwangerschap. Voorzichtigheid is ook geboden bij homeopathische middelen en middelen die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen. Lees altijd nauwkeurig de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel je apotheek of huisarts. Bij pijnklachten kan zonder gevaar paracetamol 500mg zonder codeïne of coffeïne worden gebruikt.

Meer informatie over medicijnen vind je hier.

 

Roken
Uit onderzoek blijkt dat mensen die roken een verhoogd risico hebben op het krijgen van een miskraam, vanwege de schadelijke stoffen in sigaretten. Deze stoffen zorgen voor een minder goede aanleg van de moederkoek die noodzakelijk is voor de zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor bestaat het risico dat de baby minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Ze kunnen daardoor kwetsbaarder zijn. Tijdens de eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten.

Meer informatie over roken vind je in deze folder Rookvrij zwanger of op deze website

 

Alcohol en drugs
Het wordt sterk afgeraden alcohol en drugs te gebruiken in de zwangerschap. Ook kleine hoeveelheden alcohol (1 glas per dag) kunnen schadelijk zijn voor de baby. Door regelmatig te drinken kan het ‘foetaal alcoholsyndroom’ ontstaan. Dit is een aandoening waarbij lichamelijke en geestelijke gebreken ontstaan door het gebruik van alcohol.

Er is een mogelijkheid een online cursus te volgen als je nog alcohol gebruikt. Deze leert je de gevolgen van alcohol gebruik en geeft je adviezen waardoor je kan stoppen of minderen.

Meer informatie over alcohol vind je hier.

Meer informatie over drugs vind je hier.

Aanvullende informatie vind je in de folderZwanger