Echo's

De meeste echo’s kunnen in onze eigen praktijk plaatsvinden. Voor het Structureel Echoscopisch onderzoek bij 20 weken en echo’s die op diverse medische indicaties plaatsvinden (bijvoorbeeld voor de lokalisatie van de placenta of beoordelen van de nieren van je kind) verwijzen we je naar Prenataal Screenings Centrum de Peel.

De echo’s die je krijgt in de zwangerschap op een rijtje:

Echo intactheid: 7-8 weken

We bieden je een vroege echo aan op onze praktijk. Deze kan gemaakt worden vanaf 7 weken zwangerschap. Er wordt gekeken of er een vruchtje te zien is, of het hartje klopt en of het mooi in de baarmoeder zit. Deze echo zal doorgaans inwendig (vaginaal) worden gemaakt.

Echo termijn: 10-12 weken

De termijn echo heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Dit wordt gedaan door het vruchtje op te meten van hoofd tot stuit. Het is gebleken dat dit betrouwbaarder is dan een uitgerekende datum op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie. Naast het vaststellen van de uitgerekende datum worden de structuren van het kind beoordeeld voor zover mogelijk bij deze termijn. Deze echo zal doorgaans uitwendig (via de buik) worden gemaakt.

Echo 20 weken: 19-22 weken

De 20 weken echo wordt ook wel SEO (structureel echoscopisch onderzoek) genoemd. Bij de 20 weken echo worden zoveel mogelijk organen en structuren van je kind beoordeeld en wordt bekeken of je kind goed groeit en zich goed ontwikkeld. Een goede 20 weken echo geeft geen garantie op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen op een echo te zien zijn. Uiteraard mag je bij deze echo ook vragen naar het geslacht van je kind! Deze echo zal plaatsvinden bij Prenataal Screeningscentrum de Peel.
Meer informatie over de 20-weken echo vind je op hier.

Echo ligging: 34-36 weken

De liggingsecho heeft als doel om te bevestigen dat je kind met zijn of haar hoofd beneden ligt . Daarnaast wordt de groei van je kind en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Indien nodig wordt er eerder of tussendoor een echo gemaakt.
Mocht bij deze echo blijken dat de baby niet in een hoofdligging ligt maar met de billen beneden noemen we dat een stuitligging. In dat geval zullen we samen met jou de mogelijkheden gaan bespreken.

Op indicatie wordt er een echo ingepland buiten de standaard echo’s om. Bijvoorbeeld om de groei te controleren.