Plaats van bevallen

Tijdens je zwangerschap zullen we stilstaan bij de plaats waar je wilt bevallen. Je kunt thuis in je eigen vertrouwde omgeving bevallen of poliklinisch in een verloskamer van het ziekenhuis. Onderzoek heeft aangetoond dat beide plekken veilig zijn om te bevallen. Het is goed om in je zwangerschap al na te denken over de plaats waar je wilt bevallen. Deze keuze is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je zo goed mogelijk kunt ontspannen. Ontspanning is heel erg belangrijk om je bevalling vlot te laten verlopen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis. Het kan zijn dat wij je vanwege medische redenen adviseren om in het ziekenhuis te bevallen.

Je kunt vooraf nog zo goed over je bevalling hebben nagedacht, op het moment zelf kan het anders lopen dan verwacht. Soms moet je vanwege medische redenen naar het ziekenhuis. Bij een eerste bevalling gebeurt dit bij ongeveer de helft van de bevallende vrouwen. Of je wilde eigenlijk naar het ziekenhuis, maar vindt het thuis net zo prettig.

Of de kosten van je bevalling volledig worden vergoed, is afhankelijk van je zorgverzekering. Bekijk daarvoor je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar.